Глаукома

ГЛАУКОМА

Заболяването глаукома се характеризира с прогресиращо увреждане на зрителния нерв и промени в зрителното поле на пациента, което нелекувано води до необратима слепота.

В 80 % от случаите се наблюдава високо вътреочно налягане, което обикновено е безсимптомно и се улавя случайно при очен преглед. Това прави глаукомата едно от най-коварните очни заболявания, които дълго време увреждат зрението безсимптомно.

В 20 % от случаите глаукомата протича с ниско налягане и в този случай нейната диагностика и навременно лечение са много по-трудни и изискват висока квалификация и опит на лекуващия очен лекар.

Основен метод за ранна диагностика и проследяване на заболяването е оптичният кохерентен томограф (ОСТ) или т.нар. очен скенер. Важно е да се знае, че “каквото вземе глаукомата, не връща“, което още повече изисква ранна диагностика на заболяването. Лечението е медикаментозно, лазерно или хирургично. Целта му е единствено забавяне на прогресията, без възможност за възвръщане на зрението, което е загубено.

    Related Posts