Макулна дегенерация

Макулна дегенерация

Макулна дегенерация е причина за необратима слепота след 60-годишна възраст. Заболяването засяга централната част на ретината – макулата, отговаряща за най-ясното и прецизно виждане.

Основен метод за диагностика и проследяване на заболяването, както и резултата от лечението, е оптичния кохерентен томограф /ОСТ/.

Различават се два основни типа макулна дегенерация: „суха“ и „влажна“ форма. Сухата форма има бавна прогресия и никога не води до тежка загуба на зрение. При този тип макулна дегенерация става натрупване на отпадъчни продукти под формата на т.нар. друзи в слоевете на ретината. Поддържаща терапия за сухата форма са витамини, съдържащи лутеин, зеаксантин, омега-3-мастни киселини, антиоксиданти и други. Влажната форма има бърза прогресия и води до тежко увреждане на зрението на пациента. При нея в резултат на образуване и прорастване на нови съдове в ретината се събира вътреретинална течност. Съвременното лечение на влажната форма на дегенерация изисква продължително приложение на вътреочни препарати за подтискане на новообразуваните съдове и забавяне на прогресията.

Related Posts