Рефрактивна патология

Рефрактивни аномалии

Късогледство /миопия/

Състояние, при което оптичната система на окото е силно пречупваща. Това води до фокусиране на лъчите пред ретината и далечните предмети се виждат неясно. Обикновено късогледството възниква в училищна възраст. В някои от случаите миопията е наследствена.

При прогресиране късогледството води до дегенеративни промени в очната ябълка т.нар. злокачествена миопия. Корекцията на късогледството става с очила, контактни лещи или с лазерна рефрактивна хирургия.

Далекогледство /хиперметропия/

Състояние, при което оптичната система на окото е слабо пречупваща. Фокусирането на лъчите става зад ретината и зрението е замъглено. Около 90% от новородените се раждат далекогледи. С израстване на очната ябълка на дължина хиперметропията намалява и обикновено зрението достига до нормално без нужда от корекция с диоптър.

Корекцията на далекогледството става с очила, контактни лещи или с лазерна рефрактивна хирургия.

Астигматизъм

Състояние на окото, при което образите се възприемат неясно, поради неправилна форма на роговицата на окото. Доста често срещана рефрактивна аномалия, която в леките си форми не предизвиква никакви симптоми. При по-тежките случаи може да доведе до силно размазване на зрението, болка в очите и главоболие. И тук корекцията е възможна с очила, контактни лещи или рефрактивна хирургия.

Пресбиопия /старческо далекогледство/

Състояние на отслабване на способността на окото да фокусира наблизо. Нормален възрастов процес след 40-годишна възраст. Фокусирането на близки предмети, дребни детайли и текст изисква постепенно отдалечаване на обекта до невъзможност за фокусиране. Особено трудно става четенето при слаба осветеност в помещението. Както при останалите рефрактивни аномалии, корекцията е възможна с очила, контактни лещи и рефрактивна хиругия.

Related Posts