Фундус камера/Автофлуоресценция

Фундус камера

Фундусфотография

За заснемане на цветни изображения на състоянието на вътрешната част на окото /очното дъно/ се използва фундус камера. Технология, предназначена да снима ретината, съдовете на ретината, оптичния диск на зрителния невр, макулата и задния полюс (т.е. фундуса). Така се документира наличието на патологични изменения в очното дъно и се проследява най-точно промяната им във времето. Особено важно и полезно, за да се документират състояния като диабетна ретинопатия, свързана с възрастта макулна дегенерация, оток на макулата, дистрофия на ретината, глаукомни промени в диска на зрителния нерв и др. Значително по-лесно се визуализират и проследяват промените в ретината при такива стереоскопични снимки на фундуса /очното дъно/, вместо само с изследването им при преглед с биомикроскоп. Още повече, че това е неинвазивна процедура и отнема само минута или две.

 

Автофлуоресценция

Изследването автофлуоресценция на очното дъно (FAF) е концепцията за използване на естествено възникващата флуоресценция от ретината за да се установи състоянието на пигментния слой на ретината /RPE/.

Осветяването на ретината със синя светлина кара определени клетъчни компоненти да „светят“, без да се инжектира какъвто и да е контраст. Това светене (флуоресценция), връщащо се от ретината, може да се използва за създаване на черно-бяло изображение. То може може да се интерпретира, за да се установят опеделени промени в ретината.

Изображенията на FAF са приложими и много ценни при различни заболявания на ретината. Те включват: дегенерация на макулата, пигментен ретинит, централна серозна хориоретинопатия и макулни дистрофии.