Какво представлява синдромът на сухите очи?

Страдали ли сте някога от зачервени, уморени и парещи очи? Имате ли често чувство за „пясък“ в очите?

Може да страдате от състояние, наречено Сухи очи. Не сте сами, все повече хора имат подобни оплаквания. Количеството на сълзата в окото намалява с възрастта и сухотата в очите зачестява при хората над 45 години. Натоварването при работа с компютър и други електронни устройства часове наред води до изсушаване на очите ви и възпаление. Понякога това може да повлияе на зрението ви и ще се чувстваме уморени.

Какви симптоми мога да получа при сухота в очите?

  • Усещане за парене, сърбеж или драскване в очите
  • Чувствителност към светлина
  • Зачервяване на очите
  • Усещане за това, че имате нещо в очите
  • Затруднения при ползване на контактни лещи
  • Трудност при нощно шофиране
  • Воднисти очи, което е реакция на дразненето от сухите очи
  • Замъглено зрение или умора на очите

Кои са причините да получа сухота в очите?

Редица фактори могат да увеличат риска от сухота в очите:

Цифрови устройства – когато работим на компютър или използваме телефон, сме склонни да мигаме по-рядко, което може да причини сухота в очите.

Стареене – въпреки че синдромът на сухото око може да се появи на всяка възраст, той става все по-често срещан по-късно в живота, особено след 45- годишна възраст.

Вътрешна среда – климатик, вентилатори и системи за нагряване на въздуха могат да намалят влажността в помещението, причинявайки симптоми на сухота в очите.

Външна среда – сух климат и сухи или ветровити условия увеличават риска от сухота в очите.

Полет със самолет– въздухът в кабините на самолетите е изключително сух и може да доведе до сухота в очите

Здравословни проблеми – някои заболявания като диабет, заболявания на щитовидната жлеза, лупус, ревматоиден артрит и синдром на Sjorgen допринасят за проблеми със сухота в очите.

Медикаменти – много лекарства със или без рецепта, включително антихистамини, антидепресанти, някои лекарства за кръвно налягане и противозачатъчни хапчета увеличават риска от симптоми на сухота в очите.

Проблеми с клепачите – когато мигаме или спим, някои от нас не затварят клепачите си напълно, което може да причини сухота в очите.

Как се лекуват сухите очи?

Можете да запазите час за преглед при офталмолог на EYE Q center, за да направим тест и да поставим правилната диагноза. Ще обсъдим всички налични възможности за лечение и ще очертаем пътя на лечение. Ще предпишем курс на лечение, който включва прилагането на специализирани капки за овлажняване на очите. Също така ще Ви наблюдаваме често, за да гарантираме, че плановете за лечение работят или ако са необходими някакви корекции.