Деца и екрани

Вредно ли е за децата твърде много време на екрана? Влизате в детската стая, за да кажете лека нощ на сина си, но откривате, че играe в леглото. Или пък дъщеря Ви е заета с чат с приятели във времето, в което трябва да учи.

Днес децата и техните телефони са неразделни и всичко, което четат или гледат на техните преносими устройства, може да навреди на зрението им.

За да намалят времето на използване на екрана, някои родители забраняват телефоните на масата за вечеря. Това се отнася както за възрастни, така и за деца. А в някои домове игрите на телефона или чата трябва да спрат два часа преди лягане.

За да редуцират времето на екрана, някои майки и татковци определят времеви ограничения за ежедневното използване на устройствата на децата си. Например, когато са достигнати общо два часа екранно време, няма повече чат, игри или гледане в YouTube.

Дефиниция на „време на екрана“

kid on a tablet

Според някои проучвания, 72 % процента от родителите съобщават, че децата им редовно прекарват повече от два часа екранно време на ден. И е много вероятно повечето деца всъщност да прекарват значително повече време, взирайки се в екрани, отколкото родителите им мислят, че го правят. 

Докато децата растат, времето им на екрана има тенденция да расте заедно с тях. И дори много малки деца в наши дни прекарват значително количество време всеки ден, взирайки се в екрани. Според Common Sense Media малките деца прекарват всеки ден следното количество време, използвайки цифрови устройства:

  • Деца под 2 години: 42 минути на ден
  • Деца на възраст от 2 до 4 години: 2,5 часа на ден
  • Деца на възраст от 5 до 8 години: близо 3 часа на ден

Защо твърде много време на екрана може да е проблем за децата?

Проучванията показват – 30 % от родителите съобщават, че децата им изпитват поне един от следните симптоми, след като са били изложени на повече от два часа екранно време на ден:

  • Главоболие
  • Болка във врата / рамото
  • Напрежение на очите, сухи или раздразнени очи
  • Намалена продължителност на вниманието
  • Лошо поведение
  • Раздразнителност

Всеки от тези симптоми може потенциално да повлияе на резултатите в обучението и на социалните им взаимодействия.

  Бързото нарастване на късогледството в световен мащаб е свързано с увеличеното използване и излагане на електронни устройства.

  Например в Сингапур 65 процента от учениците в начална училищна възраст са с късогледство. В Съединените щати и Европа, където честотата на късогледството традиционно е по-ниска, около 50% от младите хора сега страдат от късогледство в сравнение с 25 процента през 70-те години.

 И така, какво може да направи един родител, за да предотврати увреждането на очите на детето си (и цялостното здраве) от твърде много време на екрана?

  Едва ли децата ще намалят използването на цифрови устройства, но родителите не бива да спират да опитват да ги ограничават.

 Силно препоръчително е ангажирането на децата със спорт и разходки на открито.

Необходимо е и предприемането на стъпки за ограничаване на количеството синя светлина, достигащо очите им, докато използват тези устройства. Ако децата ползват очила за четене и компютър, нека непременно в стъклата е включен филтър за защита от синя светлина.

Related Posts