Как да спрем потрепването на очите?

Ако някога сте имали потрепване на клепачите за продължителен период от време, знаете колко дразнещо е това. Трепкането на клепача (или тик) е, когато имате спазъм или леко движение на горния или долния клепач. Обичайно се случва внезапно и може да продължи минути, часове, дни или дори повече.

Безвредни ли са потрепванията на клепачите?

eye-twitching

Най-често потрепванията на клепачите са безвредни, леки и не засягат зрението ви. Съществуват обаче някои неврологични проблеми, които могат да накарат мускулите на клепачите да се свиват, като блефароспазъм и хемифациален спазъм. Тези по-рядко срещани състояния обикновено водят до по-пълно затваряне на клепачите и за по-дълги периоди от време, ограничавайки или напълно блокирайки зрението. Други мускули на лицето също могат да бъдат засегнати. 

За повечето от нас обичайното потрепване на клепачите е кратко и незначително раздразнение. Но когато продължи по-дълго или се случва по-често от обикновено, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да го преодолеете:

  • Помислете за почивка

Трептенията на клепачите често се случват на хора, които са прекалено уморени. Необходим ви е повече възстановителен сън.

  • Опитайте да намалите стреса

Когато сте под стрес, е твърде вероятно да се появи потрепване на клепачите. Ако не можете да премахнете факторите, които ви причиняват стрес, потърсете техники за намаляване на стреса, за да се отървете от потрепването.

  • Намалете кофеина

Като стимулант кофеинът може да причини спазми на клепачите. Ограничаването на приема на кафе, чай или енергийни напитки може да помогне за намаляване на потрепването на клепачите.

  • Овлажнявайте очите

В някои случаи раздразнените, уморени и сухи очи могат да доведат до спазми на клепачите.

Ако имате непрекъснато потрепване на клепачите и / или чувство за пясък в очите, дискомфорт и тежест в очната ябълка, посетете офталмолог.

Related Posts