Плуващи мътнини пред очите

Чудили ли сте се някога какви са ′′ мухите ′′ и ′′ паяжинките ′′ плуващи пред окото? Това са малки мътнини, които се образуват с времето в стъкловидното тяло /гелоподобната структура в окото ви/. То е прозрачно, подобно на желе вещество, което помага да се поддържа формата на очната ябълка. Стъкловидното тяло действа като амортисьор в окото. Съдържа повече от 98 процента вода, но е 2 до 4 пъти по-вискозно от водата.

eye floaters

Мътнините в стъкловидното тяло могат да бъдат в различни размери и форми. Някои плаващи елементи изглеждат като малки точки, докато други изглеждат като нишки или малки мушички. За щастие, обикновено са повече досадни, отколкото вредни. Въпреки това те могат да бъдат свързани и с промени в ретината, които могат да застрашат зрението ви. Внезапното увеличаване на техния брой може да означава увреждане на определени вътрешни структури на окото. Това изисква незабавно консултация с офталмолог.

Някои характеристики на плуващите мътнини:

  • Те могат да бъдат с различни форми – като малки петънца, прозрачни малки мехурчета, нишки или мрежи.
  • Те са особено видими, когато са на светъл фон (като синьо небе или бяла стена).
  • Те се движат, както се движат очите, често с леко забавяне.

Лечение на мътнини в очите:

Въпреки че много хора смятат, че плуващите мътнини са опасни и проблемни, те обикновено са безвредни и не е необходима операция. Понякога приема на определени витамини и антиоксиданти може да спомогне за намаляване на мътнините.

Плуващите мътнини се увеличават с възрастта

Те са склонни да се увеличават с възрастта поради промени, които настъпват в ретината. Ретината е тънък слой, който покрива вътрешността на окото. Състои се от светлочувствителни клетки, известни като пръчици и колбички, както и от нервни влакна. Пръчиците и колбичките улавят светлина, форма, цвят  и предават информацията на нервните влакна. Нервните влакна се събират в сноп в задната част на ретината, образувайки зрителния нерв. Визуалната информация се предава от ретината към мозъка чрез този зрителен нерв. С възрастта стъкловидното тяло се отдръпва леко от ретината и дегенерира с напредването на годините. Това отделяне на стъкловидното тяло от ретината може да доведе до откъсване на малки влакънца от структурата му и образуване на повече плуващи мътнини. В началото появата на мътнини пред окото може да бъде доста дразнещо. Впоследствие мозъкът може да свикне с плуващите мътнинки и може да реши да не ви „информира“ за тяхното присъствие.

Увреждане и разкъсване на ретината

При някои хора свързаното с възрастта отделяне на стъкловидното тяло от повърхността на ретината може да причини разкъсвания в ретината. Късогледите хора и тези, които са претърпели операция за катаракта, са изложени на повишен риск от разкъсване на ретината. Нелекуваните разкъсвания на ретината могат да доведат до отлепване на ретината. При това състояние ретината се отделя от задната част на очната ябълка. Спешно състояние, което води до трайна загуба на зрение, ако не се потърси незабавно лечение.

Мигащи светлинки /светкавици/ и плуващи мътнини

Понякога плуващите мътнини могат да бъдат свързани с мигащи светлини или светкавици пред окото. Това може да бъде причинено от следните фактори:

  • стъкловидното тяло издърпва ретината при бързо движение или завъртане на окото
  • отлепване на ретината
  • мигрена – със или без главоболие
  • ортостатична хипотония – бързо изправяне от седнало или легнало положение, което води до замаяност и нарушение на зрението
  • високо кръвно налягане
  • удар в окото.

При симптоми на увеличаващи се плуващи мътнини и/ или светкавици пред очите е необходима спешна консултация с офталмолог и прецизен оглед на периферната ретина.

Related Posts

1 Response

Leave a Reply