Храна за очите

Доброто хранене е важно, за да поддържате очите си здрави и да функционират добре през целия ви живот. Две са важните хранителни вещества за очите, които могат да намалят риска от дегенерация на макулата и катаракта – лутеинът и заексантинът.

Лутеинът и зеаксантинът са два вида каротиноиди. Те са жълти до червени пигменти, намиращи се широко в зеленчуците и различни други растения. Въпреки че лутеинът се счита за жълт пигмент, във високи концентрации изглежда оранжево-червен. 

Защо лутеинът и заексантинът са важни?

vegetables

В природата, лутеинът и зеаксантинът абсорбират излишната светлинна енергия. Така, те предотвратят увреждане на растенията от твърде много слънчева светлина, особено от високоенергийните светлинни лъчи, наречени синя светлина.

Освен че се срещат в много зелени листни растения и цветни плодове и зеленчуци, лутеинът и зеаксантинът се намират във високи концентрации в макулата на човешкото око. Това придава на макулата жълтеникав цвят. Всъщност макулата се нарича още „macula lutea“ (от латински macula, което означава „петно“ и lutea, което означава „жълто“).

Лутеинът и зеаксантинът имат важни антиоксидантни функции в организма. Заедно с други естествени антиоксиданти, включително витамин С, бета-каротин и витамин Е, тези важни пигменти пазят тялото от вредното въздействие на свободните радикали -нестабилни молекули. Те могат да унищожат клетките и да играят роля при много заболявания.

Блокиране на синя светлина

Смята се, че лутеинът и зеаксантинът в макулата блокират синята светлина да достигне подлежащите структури в ретината. По този начин намалява риска от увреждане, предизвикано от светлина, което може да доведе до дегенерация на макулата (AMD).

Най-добрите естествени хранителни източници на лутеин и зеаксантин са зелените листни зеленчуци и други зелени, жълти и червени зеленчуци. 

Поради очевидните ползи от лутеин и зеаксантин за очите и сърдечно-съдовата система, много фармацевтични компании са добавили тези каротеноиди към своите витаминни формули. Други са въвели специални витамини за очи, които са предимно добавки с лутеин и зеаксантин.

По-високите концентрации на двата каротиноида в състава на добавките, които купувате, не гарантират по-добра защита. Напротив – водят до излишно натоварване!

Никога не избирайте витамините по цената!

Related Posts