Късогледство при децата – причини, статистики и методи за забавяне на миопията

a kid getting her eyes checked

Всеизвестен факт е, че непрестанното взиране в екраните може да доведе до сериозен ръст на хората, които страдат от късогледство. Последните проучвания показват, че към 2050 год. се очаква половината от населението на планетата да страда от този тип аномалия в рефракцията. Добрата новина е, че този ръст може да бъде контролиран със специализирани очила за деца с късогледство (миопия).

Интензивен растеж на окото

При раждането си, човек е с по-малко око. Поради тази причина, светлината, която влиза в очите ни в ранна детска възраст се фокусира не в ретината, а малко по-назад от нея. Това явление е познато като далекогледство /хиперметропия/ и то е нормално за всички деца. Те го компенсират чрез свиване и отпускане на гъвкавата вътреочна леща на окото. По този начин, те могат да виждат ясно както наблизо, така и надалеч.

При част от децата се забелязва по-интензивен растеж на окото и още на 7-8 годишна възраст, то може да надвиши нормалния за възрастта си размер. В такива ситуации, образът се проектира пред ретината. Това наричаме миопия или късогледство. Тоест, човек може да вижда наблизо, но надалеч, той вижда замъглено и неясно.

Причини за късогледство при децата

miopya scheme

Различни статистики показват, че днес над 90% от децата ползват дигитални устройства – компютър, таблет или телефон, по над 7 часа на ден. Гледането продължително време наблизо е основна предпоставка за развитие на късогледство. Освен дигиталните устройства, много съществена причина за миопия при децата е слабата осветеност в ежедневието им, т.к. те прекарват по-голямата част от денонощието в затворени помещения. Естествената дневна светлина стабилизира външния слой на окото, познат още като “склера” и така то е по-малко податливо на бърз растеж.

Методи за забавяне на късогледство

В съвременната практика се прилагат различни методи за забавяне на прогресията на късогледството при деца. Като един от най-ефективните и работещи варианти е използването на стъкла за контрол на миопия със специфичен дизайн. 

Използваните досега стъкла за деца, страдащи от късогледство, бяха еднофокусни. Този тип стъкла разсейват светлината, за да може тя да попадне върху ретината и да се получи ясен образ. Децата виждат по-ясно, но използването на еднофокусни стъкла няма терапевтичен ефект, който да ограничи развитието на миопията. Добрата новина е, че благодарение на напредването на технологиите в областта на офталмологията, миопията при децата може да бъде забавена със специални диоптрични стъкла с периферен дефокус.

Стъкла с периферен дефокус

a kid getting his eyes checked

За съжаление, у нас, броят на децата, развиващи късогледство се увеличава.  Ефективното намаляване на растежа на късогледството може да доведе до значително намаляване на честотата на високите миопии /над -6,0 диоптъра/ с до 90%. Диоптричните стъкла за очила с контролирано периферно разфокусиране имат за цел да намалят прогресията на миопията в детско-юношеска възраст. Дизайнът и технологията целят да намалят растежа на очната ябълка, като крайната цел е да не се достигат рискови степени на късогледство. 

hyper defocus

С помощта на този тип стъкла за очила, периферно разположените изображения се фокусират върху ретината, вместо зад нея, както се получава при обикновените еднофокусни стъкла, а централният образ попада в макулата и осигурява перфектно зрение надалеч. Образът, който предлагат еднофокусните стъкла е ясен, но само на идващите централно лъчи. Идващите от периферията лъчи се фокусират зад нея и така стимулират окото да расте и да увеличава късогледството си.

Ефектът от използването стъкла с периферен дефокус е положителен, като според различни проучвания, намаляването на растежа на миопията варира между 30% и 60%. 

Професионален очен център EyeQ работи от няколко години със стъклата с периферен дефокус и успешно прилага този метод за контрол на миопията при много деца в риск. Нашата висока експертиза в областта на офталмологията и оптометрията и стремежът да прилагаме последните достижения на науката в ежедневната практика ни поставят на едно от водещите места сред очните центрове в България.

Доверете ни се, за да се погрижим за Вашето зрение, както и за това на Вашето дете. Очакваме Ви!

Related Posts