Какво да очакваме по време на очен преглед?

око на пациент на очен преглед

Важно ли е да ходим на редовни очни прегледи? Това е въпрос, задаван от много хора с очни проблеми. Какво да очакваме по време на очен преглед, колко време отнема и колко често трябва да посещаваме офталмолог? В тази статия ще отговорим на тези, както и на много други въпроси.

Редовният очен преглед намалява шанса за очни увреждания

Истината е, че грижата за очите Ви е също толкова важна, колкото и грижата за останалата част от тялото Ви. Редовните очни прегледи ще помогнат на специалистът да открие всякакви проблеми с очите Ви в техния най-ранен стадий, така че да може да се приложи лечение възможно най-скоро. Статистиката сочи, че повече от 50% от загуба на зрението може да бъде предотвратена.

Редовните посещения при офталмолог за очен преглед са важни също, защото:

  • Коригирането на зрението Ви може да подобри начина Ви на живот
  • Могат да бъдат открити очни заболявания като катаракта, глаукома и макулна дегенерация, които могат да доведат до загуба на зрението

Някои важни стъпки за добро очно здраве

Други важни стъпки, които можете да предприемете за да поддържате очите си здрави са:

  • Спиране на тютюнопушенето
  • По-добра защита на очите при ярка слънчева светлина или отблясъци
  • Здравословна, балансирана диета и редовни физически упражнения
  • Носене на очила със защитен филтър при работа с компютър

Какво да очакваме по време на очен преглед?

офталмолог преглежда пациент

Един обстоен очен преглед не е просто рутинен такъв – той обхваща абсолютно всичко, свързано с Вашите очи. Възможно е да има известно притеснение от Ваша страна, но имайте предвид че оптометристите и офталмолозите са квалифицирани специалисти, които могат да се погрижат за Вашето очно здраве с разбиране и компетентност.

Очите Ви ще бъдат подложени на различни видове тестове, като един от тях е с помощта на таблица с букви или цифри. Също така, лекарят или оптометристът може да използва различни тестове, за да изследва наличието на далекогледство, късогледство, астигматизъм и други аномалии в зрението Ви. Задължително ще бъде измерено Вашето очно налягане, като профилактика на някои тежки очни заболявание. 

Използва се и биомикроскоп, за да се огледат детайлно всички очни структури. Много вероятно е да се наложи тест с разширяване на зениците, за по-голяма прецизност на прегледа. Ако лекарят забележи някакви аномалии, той може да предложи допълнителни изследвания или прегледи.

Колко често трябва да ходим на очен преглед?

очен лекар преглежда пациент

Отговорът на този въпрос зависи от възрастовата група. Общо разпространената практика е да се извършва редовен очен преглед в следните групи:

Деца

При децата често се препоръчва да бъде извършен очен преглед още в много ранна възраст около 1-годишна възраст. Причината за това е да се изключат възможни проблеми в развитието на зрението. След това се препоръчват редовни очни прегледи на всеки 1-2 години.

Възрастни хора без очни проблеми

Ако сте в добро здравословно състояние и нямате проблеми със зрението, очни прегледи могат да бъдат извършвани веднъж на 2 години.

Възрастни хора с очни проблеми

Ако носите очила или контактни лещи, имате очни проблеми или страдате от заболявания на очите, е препоръчително да ходите на очен преглед на всеки 6-12 месеца или по-често.

Редовните очни прегледи са важни за поддържането на добро зрение и откриването на очни заболявания в по-ранен етап. Доверете се на професионалистите в Очен център Eye Q. Ние ще се погрижим за Вашето зрение! Печелим и оправдаваме доверието!

Related Posts