Плуващи мушички пред очите. Колко опасни са те за зрението?

eye floaters

Нека направим един експеримент. Погледнете нагоре – към небето или към тавана. Какво виждате? Освен познатата гледка, виждате и нещо, което най-вероятно сте свикнали да виждате. Паяжинки, кръгчета, косъмчета, червейчета – образи в очите ни, които хем ги няма, хем са там. За удобство, в тази статия, ще употребяваме думата “мушички”. Каква е причината за тях и представляват ли те някакъв риск за нашето зрение?

Мушички в очите

Мушичките в очите представляват тъмни фигурки, които плуват пред очите ни. Те изглеждат като петна, линии, конци, понякога дори и като паяжини. Повечето хора с подобен проблем дори не им обръщат внимание и не се нуждаят от лечение. Понякога, макар и рядко, тези образи са признак на по-сериозни проблеми със зрението.

Какви са симптомите?

Мушичките се движат заедно с погледа ни. Затова, когато се опитаме да погледнем директно към тях, те се придвижват. Когато очите ни спрат да се движат, мушичките продължават да се носят из полезрението ни. Те стават още по-забележими, когато погледнем към нещо ярко, например към небето, към бяла стена или към лист хартия.

Какво предизвиква появата на мушички в очите ни?

eye floater 22

С напредването на годините, почти всеки човек има такива мътнини в очите. Хората с късогледство или тези, страдащи от диабет, са по-предразположени към тях. Мушичките обикновено се появяват, когато очите ни започнат да се променят. Когато стареем, тънки нишки от стъкловидното тяло (течността, която изпълва очите ни), започват да се разкъсват и да плуват в тази течност. Това движение започва да прави сенки пред ретината (чувствителния към светлина слой на окото) и сенките изглеждат като плуващи елементи в очите ни.

Появата на мушичките може да бъде и в резултат на много други причини, като заболявания на ретината, понижено или повишено кръвно налягане, нестабилност на съдовите стени, спазъм на съдовете в мозъка и в частност на очите. Мушички могат да се появят още и заради възпалителен процес в окото /вътреочна инфекция/, често и продължително натоварване на очите, тежко емоционално и физическо напрежение, травматизъм, липса на витамини и др.

Лечение на мушичките в очите

Винаги се консултирайте с офталмолог преди да започнете каквото и да е лечение. Най-често състоянието е безобидно и не се изисква специфично лечение. Вероятно ще са нужни очни капки и витамини за очи, но едва след като се изключи наличието на по-тежко заболяване на очите след консултация с офталмолог.

мушички

Доста ефективен начин за ограничаване на мушичките пред очите е и промяна на начина на живот. Това означава поддържане на здравословна и балансирана диета, редовни спортни занимания, пълноценен сън и почивка на очите.

Профилактиката и ранната диагностика е от много важно значение за хода на симптомите и ограничаване на усложненията. Професионалната консултация от специалистите на Очен център EYE Q ще Ви даде гаранция за точна диагноза, адекватна консултация на достъпен език и отговорна грижа за Вашето зрение. Печелим и оправдаваме доверието!

Related Posts