Как да сваля очилата за четене?

Може ли да избегнете слагането на очила за четене или какво е пресбиопия и как да се борим с нея? Пресбиопията е медицински термин, отнасящ се за вашите очи, които губят способността да променя фокуса си. Това се отразява на това колко добре виждате обекти в близък план и е резултат от това, че естествената леща на окото ви става по-малко гъвкава с остаряването.

Пресбиопията обикновено започва да се развива около 40-годишна възраст и се влошава до средата на 60-те. Ще забележите, че четенето или други задачи в близък план са по-трудни, отколкото са били преди. Може да се наложи да държите книгата или телефона си на една ръка разстояние, за да видите ясно думите в текста там. Може също да имате симптоми като главоболие или възпалени, уморени очи.

Какви са симптомите на пресбиопията?

Основните признаци и симптоми на пресбиопия включват:

Нуждата от повече светлина, когато четете.

Замъглено зрение при нормално разстояние за четене.

Необходимостта да държите текста за четене на една ръка разстояние.

Главоболие  при близка работа.

Напрежение на очите, което кара очите ви да се чувстват болезнени или уморени.

Какво причинява пресбиопията?

Свързаните с възрастта промени в очите ви причиняват пресбиопия. През първите няколко десетилетия от живота лещата на окото ви е мека и гъвкава. Лесно променя формата си, когато промените погледа си от нещо далечно към нещо близко. Тази способност (акомодация) позволява на светлината да попадне върху ретината ви, за да можете да виждате обектите ясно.

С напредване на възрастта лещата ви става по-малко гъвкава и има проблем с фокусирането на светлината. Това води до симптоми на пресбиопия, които започват през 40-те и изчезват около средата на 60-те.

Мислете за окото си като за камера. Обективът на фотоапарата може да фокусира автоматично върху обекти, които са близо или далеч. Вашата леща работи заедно с вашата роговица (прозрачен, външен „прозорец“ на окото ви), за да осигури ясно зрение. 

За да разберете пресбиопията, е полезно да знаете малко за този процес:

Вашата роговица пречупва светлината, докато навлиза в окото ви.

Малък, кръгъл мускул около вашата леща или се свива, или отпуска. Тези действия променят формата на вашата леща, за да фокусирате. Ако обектът е далеч, мускулът се отпуска. Ако е близо, мускулът се свива.

Светлината попада върху ретината ви. Това е слой тъкан в задната част на окото, който преобразува светлината в електрически сигнали. Вашият зрителен нерв изпраща тези сигнали до мозъка ви, което ви позволява да видите изображението.

Вашата леща продължава да расте с остаряването на окото ви.Този процес удебелява вашата леща и я прави по-малко гъвкава. В резултат на това светлината не може да падне правилно върху ретината ви и зрението ви в близък план става замъглено.

Какви са рисковите фактори за получаване на пресбиопия?

Основният рисков фактор е възрастта над 40 години. Някои лекарства и медицински състояния обаче могат да причинят появата на пресбиопия при хора под 40 години. Това се нарича преждевременна пресбиопия.

Рисковите фактори за преждевременна пресбиопия включват:

Далекогледство.

Прием на определени лекарства, включително антихистамини или антидепресанти.

Ако имате определени състояния, като диабет, множествена склероза (МС) или сърдечно-съдови заболявания. 

Как се коригира пресбиопията?

В зависимост от вашето здраве, начин на живот и предпочитания, вашият очен специалист може да предложи някой от следните методи за коригиране на пресбиопията:

Очила

Контактни лещи

Хирургия

Капки за очи

Вижте тези обичайни методи за корекция на пресбиопията:

1/Очила: 

Опциите включват:

Очила за четене. Те са идеални за хора, които нямат късогледство, далекогледство или астигматизъм. Необходимо е да получите предписани от офталмолог очила за четене, съобразени с вашето индивидуално състояние.

Бифокални очила. Често предписвани за пресбиопия, бифокалите са очила, които имат две различни предписания в една леща за очила. Горната част на лещата има предписание за по-далечно разстояние, докато по-малката, долна част има предписание, което ви помага да виждате обекти отблизо.

Прогресивни. Прогресивните са мултифокални лещи, подобни на бифокалните, но с по-плавна промяна между предписанията. Много хора избират прогресиви, когато не искат видима линия на очилата си.

Офис прогресивни. Тези очила са предназначени за работа в офиса, като работа с компютър или писане. Когато станете от бюрото си, е необходимо да ги махнете, за да можете да виждате в далечината.

Макар и лесен и евтин вариант за корекция, с очилата може да имате естетически проблеми, поради което някои хора избират алтернативно решение, като контактни лещи или операция.

2/Контактни лещи:

Има различни контактни лещи, които могат да ви помогнат да виждате по-добре при пресбиопия.:

Бифокални контактни лещи. Истинската бифокална леща ви помага само с две фокусни точки, обикновено близо и далеч. Предлагат се от меки или твърди (газопропускливи) материали.

Мултифокални контактни лещи. Подобни на бифокалните, но една мултифокална леща може да включва повече от две фокусни точки, включително междинната зона. Предлагат се и в меки или газопропускливи версии.

Моновижън контактни лещи. Едното око носи леща, която ви помага да виждате обекти на далечно разстояние, докато другото око носи леща, която помага за близко зрение. Мозъкът ви постепенно се адаптира към този метод, но може да отнеме до две седмици, за да се почувствате комфортно.

Модифицирани моновижън контактни лещи. В едното око носите леща за близко или далечно виждане. В другото око носите мултифокална леща, която ви помага да виждате на всички разстояния.

И очилата, и контактните лещи са временни решения за пресбиопия, които изискват постоянна поддръжка. В наши дни много хора търсят начин за постоянно решение чрез коригираща хирургия. Последните постижения в коригиращата очна хирургия разшириха броя на наличните възможности за корекция на пресбиопията. 

3/Хирургия

Моновижън LASIK:

Въпреки че LASIK не може да лекува първопричината за пресбиопия, има варианти на LASIK, които могат да помогнат за намаляване на нуждата ви от очила за четене или бифокални очила.

Monovision LASIK е процедура, която коригира доминантното око за зрение на разстояние, като оставя по-малко доминиращото око късогледо. Защо? Защото леко късогледото око може да вижда нещата отблизо без очила за четене. Единственият проблем е, че зрението на разстояние с monovision LASIK често не е толкова ясно, колкото би било без късогледството. Много хора намират това за приемлив компромис за подобрено близко зрение и като такъв Monovision LASIK е най-широко използваната хирургична корекция на пресбиопия.

Недостатъци-загуба на стереозрение, загуба на контрастна чувствителност, невъзможна адаптация.

Мултифокал LASIK: Докато monovision LASIK подобрява зрението на разстояние в едното око и зрението наблизо в другото, мултифокалният LASIK (наричан още PresbyLASIK) създава множество различни зони по повърхността на роговицата, за да подобри дълбочината на фокуса на ясното зрение на всяко разстояние.

PresbyLASIK е мултифокален ексимерен лазерен подход, който има за цел да промени формата на роговицата за близко и далечно зрение във всяко око.[24] 

Води до значително намаляване на контрастната чувствителност. Някои пациенти, подложени на пресбиLASIK, са имали зрителни смущения през нощта, съобщават за отблясъци и за нощен ореол.

Корнеални /роговични/ импланти – малки имплантируеми лещи, които се поставят хирургически в роговицата, за да подобрят зрението, засегнато от пресбиопия. В момента има два одобрени от FDA импланта, всеки от които работи по различен начин.

Корнеалните импланти се поставят в централната зона на роговицата, точно пред зеницата, под капаче от тъкан или в специален джоб, създаден с лазер. В повечето случаи се третира само едно око (недоминиращо око) за ясно зрение. Това ви позволява да виждате близки и далечни обекти, без да усещате замъглени зони.

Рефрактивна смяна на човешката леща: 

Рефрактивна смяна на леща (RLE) е инвазивна процедура, която включва замяна на естествената леща на окото с изкуствена такава. RLE лечението за пресбиопия е подобно на това, използвано при операция на катаракта. Замяната на изкуствена вътреочна леща (IOL) може да подобри близкото зрение и да намали зависимостта от очила за четене. Хирургът, извършващ RLE, може да използва моновижън стратегия или мултифокална стратегия, при която лещите осигуряват корекция на зрението в диапазон.

4/ Капки за очи за лечение на пресбиопия:

Капките за очи са друг вариант за някои хора с пресбиопия. Капките Pilocarpine (Vuity®) намаляват зеницата ви, за да подобрят дълбочината на фокусиране и да ви осигурят по-ясно виждане в близък план. Това са първите капки за очи, одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за пресбиопия. Клиничните проучвания показват подобрение на близкото и средно зрение в рамките на 15 минути след накапване, което продължава до 6 часа. Зачервени очи и главоболие са най-честите нежелани реакции, като може също така да имате проблеми с нощното виждане.

Някои изследвания свързват употребата на тези капки за очи с отлепване на ретината. 

Мога ли да предотвратя пресбиопията?

Не можете да предотвратите пресбиопията, тъй като тя е част от естествения процес на стареене. Но можете да предприемете стъпки, за да защитите здравето на очите си. 

Съветите включват:

Носете слънчеви очила, за да предпазите очите си от вредните ултравиолетови (UV) лъчи.

Яжте храни, богати на хранителни вещества, които насърчават здравето на очите, включително витамин А, витамин С, витамин Е и лутеин.

Научете за синдрома на компютърното зрение и направете корекции в рутината си, за да облекчите напрежението на очите.

Какво мога да очаквам, ако имам пресбиопия?

Говорете с очен специалист относно вашите симптоми и тяхното въздействие върху ежедневието ви. Той ще ви помогне да намерите най-подходящите коригиращи методи. Възможно е да се наложи да опитате няколко различни метода, преди да намерите този, който работи най-добре за вашите нужди и начин на живот.

Кога трябва да потърся грижа?

Посетете очен специалист, ако имате симптоми на пресбиопия или други проблеми със зрението. Замъгленото зрение може да е признак за много очни проблеми. Затова е важно специалистът да оцени очите ви и да установи причината.

Дори и да нямате симптоми, трябва редовно да проверявате очите и зрението си. Колко често се нуждаете от очен преглед обикновено зависи от възрастта ви, здравето на очите и основното ви медицинско състояние. Повечето възрастни се нуждаят от преглед на всяка една до две години. Попитайте нашите очни специалисти какво е подходящо за вас.

Най-доброто решение за всеки пациент зависи от възрастта, текущото състояние на зрението и личните предпочитания. Консултирайте се с вашия очен лекар в Очен център EYE Q, за да определите кое от всички тези изброени методи на лечение е най-добро за вас.

Related Posts