Миглопластика и очно здраве

a woman getting eyelash extensions

Миглопластика е една от най-предпочитаните естетични процедури и е сред най-популярните тенденции в света на красотата. Много жени предприемат тази стъпка именно, за да съкратят ежедневната сутрешна рутина, свързана с техния външния вид. Това е един много удобен начин да се подчертае естествената красота на очите и да се промени цялостното излъчване на лицето. 

Безопасно ли е поставянето на изкуствени мигли за очното ни здраве? 

Какви рискове се крият в една, на пръв поглед безобидна процедура?

Как да се справим с възникналите усложнения и нежелани реакции? 

Целта на тази статия е да разгледаме всички тези въпроси и да Ви дадем много и ценна информация.

Какво е миглопластика?

a girl with eyelash extensions

Това е процедура по сгъстяване и удължаване на естествените мигли. Поставят се различни по вид удължители, в зависимост от желания ефект, прикрепени за естествената редица мигли посредством лепило. Удължаването на миглите обикновено се прилага от сертифициран специалист в козметичен салон или студио за миглопластика в условията на стриктна хигиена и посредством стерилен инструментариум. Изкуствените мигли обикновено издържат три до четири седмици, като падат заедно с естествените Ви мигли.

Безопасно ли е поставянето на изкуствени мигли за очното ни здраве? Какви са рисковете?

Всички виждаме колко много знаменитости, инфлуенсъри и дори наши приятели използват микропластика. Въпреки че резултатите варират от изящно дискретни до напълно гротескни, крият ли те рискове за здравето на очите им? 

Истината е, че удължаването на миглите не е съвсем безопасна процедура и крие рискове, които всяка жена трябва да има предвид. 

Ние, като очни специалисти, не толерираме поставянето на удължители на миглите и сме длъжни да Ви информираме за възможните усложнения, както и да Ви мотивираме да сте много отговорни към здравето на очите си. Каквото и да е Вашето решение, то трябва да бъде взето след внимателно проучване на специалиста, сертификацията на материалите, с които той работи, стандартите за хигиена на работното му място, както и с последващите стриктни правила за поддържане на миглопластиката.

Какво казват очните лекари по въпроса?

В потребителските доклади на Американската Академия по Офталмология са разгледани няколко случая на опасни последствия за здравето след удължаване на миглите. Посочени са следните рискове: инфекция на клепачите с временна или постоянна загуба на мигли, оток на клепачите, инфекция на роговицата. Други, по-малко разпространени усложнения, включват нараняване на кожата на клепачите с инструментите за поставяне на миглите (пинсети).

Нека разгледаме последователно най-честите възможни реакции след процедурата.

Дразнене и дискомфорт в очите

eye infection after installing eyelash extensions

Това е едно от по-леките усложнения на миглопластиката. Процедурата може да доведе до раздразнение на конюнктивата /лигавицата/ на окото със симптоми на зачервяване, сълзене и парене, както и до дразнене на роговицата, което може да се усложни със сериозно възпаление – кератит. Дискомфорта се усеща или веднага след процедурата, или няколко дни след това. Той се провокира основно от първоначалния пряк контакт на очите с летливите миризми на веществата, които се съдържат в лепилото за фиксация на удължителите. Най-честа причина за дразненето е веществото цианоакрилат, което влиза в състава на лепилата. Различават се два вида лепила за удължители: бързо- и бавно- съхнещи. Колкото по-бързо съхне лепилото, толкова по-висока в него е концентрацията на цианоакрилат и толкова по-голям е риска от дразнене и зачервяване на очите.

Съвет: Изисквайте да се работи, по възможност, с бавно съхнещи лепила. Важно е също така по време на залепянето да се използва специален гел- уловител на миризмата на летливите вещества, който се поставя в близост до лепилото и така реакцията от раздразнения се елиминира почти напълно.

Алергична реакция

Понякога първоначалното дразнене на очите може да премине в по-силно изразена реакция, съпроводена с подуване на клепачната кожа и лигавица, обилно сълзене, силен сърбеж и зачервяване на очите. Може да се стигне до оток на клепачите, който води и до невъзможност за нормално отваряне на окото. По-често това се наблюдава при хора с алергична предразположеност.

Съвет: Запознайте предварително специалиста по миглопластика с вашата алергична предразположеност и направете подходяща противоалергична подготовка. Добре подготвения специалист ще Ви предостави да попълните предварителна анкета за здравословното Ви състояние и ще съобрази използването на специален хипоалергенен материал на удължителите, както и подходящо лепило. Препоръчително е използването на PBT-материал /полибутилен терефталат/- устойчив на износване, хипоалергенен, лек и изключително здрав.

Сухота на очите

Изключително важно е използването на лек материал за удължаване на миглите. Важно е и да бъде съобразена много прецизно индивидуалната препоръчителна дължина на удължителите. По-дългите и по-тежки мигли могат да предизвикат т.нар. “ефект на вентилатора”, т.к. увеличават количеството въздушен поток към повърхността на очите ви, което ги изсушава и води до дразнене.

Съвет: Препоръчително е използването на лек и съобразен с вашата миглена дължина материал, за да се предпазите от прекомерно изсушаване на очите.

Птоза и мадароза на клепачите

Тежките и прекалено дълги удължители предизвикват разтегляне на клепачната кожа, мускули и връзки, и водят до постепенно и трайно падане на горния клепач, т.нар. птоза на  клепача.

Друго възможно усложнение на тежките удължители е увреждане на космения фоликул и опадане на собствените мигли – мадароза.

Съвет: Избирайте много леки и съобразени с дължината на миглите Ви удължители.

Възпаление на клепачите след миглопластика

Един доста съществен риск, свързан с миглопластиката е възпалението на клепачите и очната повърхност. Част от причините за това са лоша хигиена на инструментариума, както и лоша техника на поставянето на удължителите. Нараняването на клепачната кожа води до образуване на корички, залющване и зачервяване, често съпроводено с болка и сърбеж. Всичко това е рисков фактор за развитие на бактериална инфекция на кожата на клепачите, която изисква спешно лечение.

Изключително важни са и грижите след поставяне на удължителите. Екстеншъните могат да станат среда за развитие на бактерии, и ако не са редовно почиствани, това да доведе до развитие на възпаление на клепачите – блефарит и бактериално възпаление на конюнктивата и роговицата. Тези състояния, нелекувани на време, застрашават много сериозно вашето зрение.

Съвет: Запознайте се добре с хигиенните условия на студиото за миглопластика, методите за стерилизация на инструментариума и проучете много внимателно конкретния специалист, на който ще се доверите. Изискайте сертификати за качество и токсикологичен анализ на удължителите, лепилата и шампоаните, с които ще поддържате миглопластиката. Бъдете много отговорни с хигиената след процедурата.

Усложненията могат да бъдат избегнати

миглопластика

Офталмолозите не препоръчват и са против процедурата миглопластика, именно заради всички рискове, свързани с очното здраве. Ако все пак решите да предприемете тази стъпка, изберете студио за миглопластика, в което се използват висококачествени материали, отговарящи на всички регламенти и разполагащи с всички сертификати за безопасност, както и с токсикологичен анализ за липса на увреждащи здравето субстанции. 

Ако след процедурата имате някакви симптоми и притеснения, консултирайте се с офталмолог. Професионален очен център EYE Q ще се погрижи за Вашето очното здраве. Консултацията от нашите специалисти ще Ви даде гаранция за отговорна грижа за Вашето зрение. Печелим и оправдаваме доверието!

Related Posts