Кръвоизлив в окото – какви може да са причините?

bloody eye

Имате петно ​​от кръв на бялата част на окото? Не се паникьосвайте. Може просто да е субконюнктивален кръвоизлив. Това е сложно име за едно не толкова тревожно и опасно състояние. 

Субконюнктивален кръвоизлив

Кръвоизливът в окото, в частност субконюнктивалния кръвоизлив, е често срещано и стресиращо състояние. Въпреки че на пръв поглед изглежда сериозно, в повечето случаи то не е повод за паника. Кръвоизливът представлява натрупване на кръв в пространството под конюнктивата- прозрачната мембрана, покриваща бялата част на окото. 

Какви са причините за кръвоизлив в окото, как можем да избегнем нежелани усложнения и да запазим здравето на очите си?

Основни причини за кръвоизлив на конюнктивата

Травма

Травмите в областта на лицето и/или окото са едни от най-честите причини за кръвоизлив. Падане, удар или случайно нараняване на окото разкъсват кръвоносните съдове под конюнктивата и така се образува кръвоизлив в окото.

Силно физическо натоварване

Физически усилия, като усилена кашлица, вдигане на тежести, кихане или повръщане, също могат да предизвикат кръвоизлив. В такива случаи повишеното налягане в съдовете води до разкъсване на капилярите на конюнктивата.

Високо кръвно налягане – хипертония

Високото кръвно налягане е съществен фактор за кръвоизливи в окото, т.к.хипертонията може да предизвика микроскопични разкъсвания на кръвоносните съдове на конюнктивата. 

Нарушения на кръвосъсирването

Употребата на антикоагуланти или заболявания на кръвта, като хемофилията, могат да увеличат сериозно риска от кръвоизливи. Хората с такива нарушения са по-предразположени към спонтанни и повтарящи се кръвоизливи.

Очни инфекции

Макар и рядко, инфекции на окото, като увеит или конюнктивит, могат да предизвикат възпаление и увреждане на кръвоносните съдове на конюнктивата, водейки до кръвоизлив.

Хирургични процедури

Очни операции, включително катарактни операции и лазерни процедури, също могат да предизвикат кръвоизливи в окото.

Съдови заболявания

  • Диабет – Пациентите със захарен диабет са добре запознати с възможните усложнения на заболяването, едно от което е кръвоизлив в очите. В голямата си част засегнатите съдове са в областта на ретината и кръвоизливите при тези пациенти засягат значително тяхното зрение.
  • Васкулит

Диагностика и симптоми

Кръвоизливът в окото най-често се проявява като ярко червено петно на бялата част на окото. Въпреки че изглежда притеснително, повечето кръвоизливи са безболезнени и не предизвикват проблеми със зрението. В някои случаи може да се появи леко усещане за налягане в окото и/или дразнене и парене.

Диагностиката на очните кръвоизливи включва задължителен пълен очен преглед с разширяване на зениците, консултация с кардиолог и кръвни изследвания. При по-тежки и повтарящи се инциденти може да се наложат допълнителна диагностика за установяване на причината.

Превенции и лечение

Превенцията на кръвоизливите на конюнктивата включва контрол на кръвно налягане, избягване на тежки физически натоварвания, контрол на кръвните показатели и др. Хората, които приемат антикоагуланти, трябва да бъдат особено внимателни и редовно да следят своите показатели на кръвосъсирването.

В повечето случаи кръвоизливът не изисква специфично лечение и се разсейва самостоятелно в рамките на една до две седмици. Препоръката ни е да използвате изкуствени сълзи за облекчаване на дискомфорта до извършване на щателен очен преглед.

Кръвоизливът на конюнктивата е често срещано, но обикновено не толкова опасно състояние. Установяване на причините за появата му и рисковите фактори могат да помогнат за предотвратяване и адекватна реакция при появата му. Разбира се при всеки случай на кръвоизлив в окото е нужно да се консултирате със специалист, за да бъдат  изключени по-сериозни заболявания.

Related Posts