Как да се предпазим от синдрома на сухото око?

Синдромът на сухото око е все по-често срещано състояние, което може да причини значителни зрителни проблеми и очен дискомфорт. Редица проучвания идентифицираха основните рискови фактори за синдрома, като стареене, женски пол, азиатска раса, условия на околната среда, автоимунни заболявания, алергии, хормонален дисбаланс, психиатрични разстройства, определени класове лекарства, носене на контактни лещи, рефрактивна хирургия и др. Разширената употреба на цифрови дисплеи, като компютри, смартфони или таблети, се счита за ключов рисков фактор. 

Симптоми и причини на синдрома на сухото око

Синдромът на сухото око най-често се дължи на бързото изпаряване на сълзите и много по-рядко- на недостатъчно производство на сълзи. Основните симптоми включват усещане за парене, дразнене, зачервяване на очите и/или клепачите, замъглено зрение и усещане за чуждо тяло в окото. Добрата новина е, че за да овладеете състоянието, можете да приложите няколко доста ефективни превантивни мерки:

Почивка от екраните

При работа с компютър, използване на смартфон или гледане на телевизия е важно да правите редовни почивки. Правилото 20-20-20 гласи, че на всеки 20 минути трябва да погледнете нещо на разстояние от 20 фута /около 6 метра/ за поне 20 секунди. Това помага на мускулите на очите Ви да се отпуснат и така намалява напрежението в тях.

Използване на изкуствени сълзи

Те са отличен начин да поддържате очите си добре овлажнени. Биват различни видове в зависимост от предназначението и състава си. Препоръчително е да бъдат използвани по няколко пъти на ден, особено ако работите в климатизирана или суха среда. Точния избор на подходящите за вас изкуствени сълзи може да направите след консултация с офталмолог. 

Хигиена и контактни лещи

Ако носите контактни лещи, трябва да се уверите, че спазвате стриктна хигиена. Също така е важно те да бъдат подменяни редовно и да не се преносват. Използвайте овлажняващи капки, които са съвместими с Вашите контактни лещи, задължително без консервант. 

Поддържане на влажност в помещението

Използването на овлажнител в офиса или дома значително ще подобри влажността на въздуха и ще помогне за предотвратяване на сухотата в очите.

Избягване на замърсители и дим

Тютюневият дим може да влоши симптомите на сухото око. Избягвайте прекарването на време в замърсена и прашна среда, както и тютюнопушенето.

Хидратация и хранене

Поддържане на отлична хидратация на организма чрез прием на достатъчно вода и консумиране на храни, богати на омега-3 мастни киселини, като орехи, риба и ленено семе, може да помогне за подобряване на качеството на сълзите.

Диагноза

Тестовете и процедурите, които се използват за определяне на причината за вашите сухи очи, включват:

Цялостен очен преглед

Очен преглед, който включва пълна история на цялостното ви здравословно състояние  и здравето на очите ви, може да помогне на вашия очен специалист да диагностицира причината за вашите сухи очи.

Тест за измерване на обема на вашите сълзи

Вашият очен специалист може да измери производството на сълзи с помощта на теста за сухо око на Schirmer. При този тест попивателни лентички хартия се поставят на долните ви клепачи. След пет минути вашият очен специалист измерва количествено напоената със сълзите ви лентичка.

Тест за определяне на качеството на вашите сълзи

Други тестове използват специални багрила, за да определят състоянието на повърхността на очите ви. Вашият очен специалист оцветява повърхността на роговицата и измерва колко време е необходимо, преди сълзите ви да се разкъсат и изпарят.

Тест за осмоларност на сълзата. 

Този тип тест измерва състава на вашите сълзи. 

Лечение на синдрома на сухото око

Ако след поставяне на диагнозата и въпреки превантивните мерки симптомите на сухото око продължават, е важно да се консултирате с офталмолог. 

Основният терапевтичен подход е установяване и управление на състоянието и факторите, които причиняват синдрома на сухи очи. Допълнително в лечението се включват  методи, които могат да подобрят качеството на сълзите ви или да спрат бързото изпаряване на сълзите ви.

Медикаментозна терапия

Медикаменти за овладяване на възпалението на клепачите

Възпалението по ръба на клепачите ви може да попречи на мастните жлези да отделят липидната част на сълзите. Вашият очен специалист може дори да препоръча антибиотици за намаляване на възпалението под формата на капки за очи или мехлеми. Допълнително се препоръчва и използването на средства за почистване и хидратация на кожата на клепачите и мигления ръб.

Капки за очи за контрол на възпалението на роговицата

Възпалението на повърхността на очите ви /конюнктивата и роговицата/ може да се контролира с капки за очи, които съдържат имуносупресиращо лекарство- циклоспорин или кортикостероиди. Тук правим уговорката, че кортикостероидите не са идеални за продължителна употреба поради честите и опасни странични ефекти.

Ще изброим и някои по-иновативни методи, които все още не са получили популярност:

Импланти, които работят като изкуствени сълзи

Ако имате умерени до тежки симптоми на сухота в очите и изкуствените сълзи не помагат, друга възможност е да бъде поставен малък имплант в око, който прилича на прозрачно оризово зърно. Веднъж на ден поставяте импланта от хидроксипропил целулоза между долния клепач и очната ябълка. Имплантът се разтваря бавно, освобождавайки вещество, което се използва за целодневно овлажняване на окото ви.

-Спрей за нос за увеличаване на производството на сълзи

 Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри варениклин за лечение на сухота в очите. Това лекарство се доставя през носната лигавица чрез спрей за нос. Варениклин трябва да се впръсква веднъж във всяка ноздра, два пъти на ден.

Други процедури

Други процедури, които все по-често се използват за лечение на сухи очи, са:

Отпушване на мастните жлези в клепачите

Топли компреси или специална маски за очи с активатори, използвани ежедневно, могат да помогнат за при запушени мастни жлези на клепачите. 

Използване на светлинна терапия и масаж на клепачите

Съвременна и много ефективна технология, наречена интензивно импулсна светлинна терапия /IPL/, последвана от масаж на клепачите, може да помогне на хората със средно тежка и тежка сухота в очите.

Затваряне на слъзните канали, за да се намали загубата на сълзи

Вашият очен специалист може да предложи това лечение, за да предотврати сълзите да напускат окото ви твърде бързо. Това може да стане чрез частично или пълно затваряне на слъзните канали, които обикновено служат за оттичане на сълзите.

Слъзните канали могат да бъдат запушени с малки силиконови тапи (точкови тапи), които са подвижни и сменяеми. 

Синдромът на сухото око е състояние, което може да се контролира само с правилните превантивни мерки и навременно лечение. В Очен център EYE Q, можем да ви помогнем в справянето с този проблем, като осигурим професионална консултация, диагностика и адекватна насока за терапия. Редовните прегледи при офталмолог са от съществено значение за поддържането на доброто здраве на очите ви.

Related Posts