Контактни лещи: любопитни факти, история и иновации

Доста хора по света носят контактни лещи. Причините могат да бъдат всякакви. Ето и някои любопитни факти за тях:

История на контактните лещи

Първите идеи за контактни лещи датират от времето на Леонардо да Винчи през 1508 година. Тогава, той скицира устройство, което променя зрението чрез поставяне на вода пред окото. През 1888 година, немският физиолог Адолф Фик създава първите практични стъклени контактни лещи.

Видове контактни лещи

Съществуват различни видове контактни лещи-меки /сферични, торични за астигматизъм, мултифокални за пресбиопия/, твърди газопропускливи (RGP) и цветни лещи за козметични цели. Меките контактни лещи са най-популярни заради лесната адаптация и комфорт.

Материали и производство

Първоначално контактните лещи са изработвани от стъкло. Съвременните лещи са направени от гъвкави материали, като силикон-хидрогел и хидрогел. Тези материали позволяват на кислородът да достигне до роговицата, което ги прави по-безопасни за дълготрайна употреба.

Ползи за спортисти

Контактните лещи са доста предпочитан избор за спортисти. Причината за това е, че те осигуряват неограничено зрително поле и свобода на движение. Не се замъгляват и не падат, както може да се случи с очилата. Това може да ги направи идеални за различни спортове.

Цветни контактни лещи

Цветните контактни лещи могат да променят или усилят естествения цвят на очите. Те са налични както с диоптър, така и без, и са популярни сред хората, които често експериментират с външния си вид.

Нощни контактни лещи

Някои контактни лещи са направени за носене през нощта, като коригиращи ортокератологични лещи. Те променят формата на роговицата по време на сън и осигуряват ясно зрение през деня без нужда от допълнителна корекция.

Контактни лещи за работа с електронни устройства и компютърни екрани

Контактните лещи от този тип могат да помогнат на тези, които прекарват дълго време пред компютърните екрани, т.к.намаляват напрежението в очите и осигуряват по-комфортното използване на екрана за по-дълъг период.

Супер сила

Изследователи разработват контактни лещи с вградени дисплеи. Те могат да проектират изображения и текст директно върху ретината на окото. Такива лещи могат да намерят приложение в медицината, за военни цели и дори за забавление.

Биосензори в контактни лещи

Учените работят и върху контактни лещи с вградени биосензори. Те могат да следят здравните показатели на потребителя, както нивата на глюкоза, което може да е от полза за хора с диабет.

Контактни лещи в лечението на глаукома

Интелигентните контактни лещи използват сензорни пластини, заобиколени от ултра мек въздушен диелектричен филм, за да реагират на промените във вътреочното налягане /ВОН/. Когато сензорите открият увеличаване на налягането в окото, те изпращат електрически сигнал, който задейства лещата да достави лекарство против глаукома.

Контактните лещи продължават да се развиват и предлагат все по-иновативни решения за корекция на зрението и поддържане на здравето на очите. Независимо дали сте спортист, имате специфични зрителни нужди или просто искате да промените външния си вид, съвременните контактни лещи предлагат множество удобства и предимства.

Related Posts